Tesla

Tesla FSD v12.3.4: Skok vpřed v autonomním řízení

Testování nejnovější verze Tesla Full Self-Driving (FSD) 12.3.4 přináší fascinující poznatky a ukazuje výrazný pokrok v technologii autonomního řízení. Jak si tato verze poradila v reálném provozu a jaké jsou hlavní výhody a nevýhody?

May 30, 2024

První dojmy a základní informace

Naše testování začalo v rušných ulicích Las Vegas, kde jsme měli možnost vyzkoušet si nejnovější verzi Tesla Full Self-Driving (FSD) 12.3.4. Po několika měsících používání verze 11 byla očekávání vysoká a nová verze nás nezklamala. První dojmy byly pozitivní, přestože jsme zaznamenali několik drobných chyb, které ovšem nesnižují celkový dojem z pokroku, který Tesla udělala.

Hned od začátku bylo patrné, že Tesla se zaměřila na zdokonalení navigace a interakce s ostatními účastníky silničního provozu. Vozidlo si vedlo dobře při řešení běžných dopravních situací, jako je dávání přednosti chodcům nebo změna jízdních pruhů. Na první pohled se tedy zdá, že Tesla Full Self-Driving 12.3.4 představuje významný krok směrem k plně autonomnímu řízení.

Testování v reálném provozu

Testování v reálném provozu ukázalo silné i slabé stránky nové verze FSD. Vozidlo se pohybovalo plynule a dokázalo se vyrovnat s náročnými situacemi, jako je přejíždění více pruhů na dálnici nebo dávání přednosti chodcům a cyklistům. Při jízdě ve městě bylo zřejmé, že Tesla vylepšila rozpoznávání překážek a schopnost reagovat na nečekané situace.

Jedním z největších vylepšení je schopnost vozidla přesně reagovat na semafory a dopravní značení. Vozidlo se automaticky zastavovalo na červenou a hladce se rozjíždělo na zelenou. Rovněž se zlepšila schopnost navigace v hustém městském provozu, kde vozidlo správně identifikovalo vhodné pruhy pro odbočování a plynule se zařazovalo mezi ostatní vozidla.

Při testování jsme však zaznamenali i několik problémů. Například v situaci, kdy se vozidlo mělo otočit na úzké ulici, systém zareagoval nečekaně a rozhodl se pro obkroužení celého bloku místo jednoduchého otočení. Tento přístup byl sice bezpečný, ale značně prodlužoval cestu. Další problém se objevil, když vozidlo ignorovalo navigační pokyny a pokračovalo rovně, místo aby odbočilo, což si vyžádalo ruční zásah řidiče.

Shrnutí

Celkově lze říci, že Tesla Full Self-Driving 12.3.4 přináší výrazná vylepšení oproti předchozím verzím, především v oblasti navigace a interakce s ostatními účastníky provozu. Systém je stále ve fázi dohledu řidiče, což znamená, že odpovědnost za řízení zůstává na řidiči. Přesto je tato verze již nyní schopna zvládnout většinu jízdních situací autonomně. Pro více informací a detailní testování si nenechte ujít naše video, kde uvidíte FSD 12.3.4 v akci.

Jan Piechaczek

Šefredaktor

Jsem šéfredaktor serveru zaměřeného na elektromobilitu, oblast, která představuje budoucnost dopravy. Moje vášeň pro technologii a udržitelný rozvoj mě přivedla k tomuto zaměření, kde mohu spojit svůj zájem o inovace s odpovědností vůči životnímu prostředí.